Keresztség

A keresztségről néhány szóban

A keresztség eltörölhetetlen jegy a lélekben. A hét szentség közül az első és legfontosabb, amely megnyitja számunkra az utat a többi szentség felé. A keresztség által nyerünk beavatást a keresztény életbe, és általa válunk Krisztus egyháza tagjává. Ebben a szentségben kapjuk meg bizonyosságát annak, hogy mennyei Atyánk gyermekei vagyunk. 

A keresztség a megtért ember tudatos elköteleződése Krisztus követésében, egy meghívásra adott válasz, a Krisztustól ajándékba kapott barátság elfogadása.

A keresztség lényegi mozzanata a hit megvallása a Szentháromságos Istenben és Krisztus feltámadásában, és a vízzel való leöntés vagy a vízbe való alámerülés, amely gyönyörű kifejezése a bűntől való megtisztulásnak. A megkeresztelt ember Isten gyermekeként születik újjá. A keresztség tesz bennünket kereszténnyé, ami nem más, mint Krisztustól ajándékba kapott barátság. 

Szeretném gyermekemet megkereszteltetni. Hol és hogyan kezdjem el?

Kedves Szülők! Örömmel fogad mindenkit a helyi plébánia keresztény közössége. Keresse bizalommal lelkipásztorát a következő telefonszámon: +421 907 176 914, hogy megtervezhessük a keresztelés idejét, annak menetét és ellásuk Önt megfelelő információkkal.

Az első találkozás

Az első találkozás alkalmával felvesszük a keresztelendő gyermek, a szülei és keresztszülei adatait, amelyet a keresztelő után az egyházközség Kereszteltek Anyakönyvébe fogunk bejegyezni.

Kérjük, hogy a tervezett időpont előtt legalább 1-2 hónappal jelezzék a keresztelés szándékát.

Milyen igazolásokat szerezzek be?

A keresztelés szükséges igazolások beszerzését ne hagyja az utolsó pillanatra. Amennyiben a gyermeknek és szüleinek nincs lakhelye a egyházközség területén, a lakhely szerinti plébánostól szükség van egy írásbeli Engedélyre.

Ki lehet keresztszülő?

A keresztszülőnek az a feladata, hogy támogassa a megkereszteltet a keresztény, hívő életben úgy, hogy közben maga is megkereszteltként a keresztények hívő életét éli. Éppen ezért képtelenségnek tartjuk, hogy egy kereszteletlen ember keresztény életre neveljen másokat. Ha a keresztülőnek kiszemelt személy nincs megkeresztelve, honnan tudhatná, mik a keresztény ember kötelességei? A dolog lényegénél fogva világos, hogy keresztszülő csakis hívő katolikus ember lehet. Más felekezetű keresztény “csak” a keresztelés tanúja lehet.

A keresztszülő legyen tehát:

  • maga is megkeresztelt
  • legyen alkalmas a tisztség betöltésére
  • min. 16 éves kort betöltött legyen
  • az egyház szándéka szerint megbérmáltnak kell lennie
  • szentségi házasságban, és nem élettársi viszonyban élő vagy polgárilag elvált személy
  • nem szükséges házastársaknak lenniük, sőt elegendő akár csak egy keresztszülő is.

MINDEZEKET FIGYELEMBE VÉVE, AZ ALKALMAS KERESZTSZÜLŐ MEGLÉTE NEM FELTÉTELE A KERESZTSÉG SZENTSÉGE KISZOLGÁLTATÁSÁNAK, TEHÁT KERESZTELTETNI LEHET         KERESZTSZÜLŐ NÉLÜL IS!

Mennyibe kerül a keresztelő? 

Természetesen a keresztelőnek nincs ára. Számunkra egy új testvér csatlakozása közösségünkhöz, mindennél nagyobb érték. Ezt figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy aki azzal a szándékkal fordul hozzánk, hogy megkeresztelkedik vagy aki gyermekét megkeresztelteti, ezt fizetség nélkül megteheti. Ha Ön mégis adományt szeretne felajánlani  jószándékra vagy az egyházközségnek, ezt szabadon megteheti. Mindig vannak ötleteink, hogy valamilyen fontos célra gyűjtsünk.

Felnőtt vagyok és elhatároztam, hogy megkeresztelkedem. Hogy kezdjem el?

Ha ön felnőtt ember és most jött el az idő, hogy rálépjen erre az útra, bátorítjuk, hogy induljon el. Vegye fel lelkipásztorával a kapcsolatot a következő telefonszámon: +421 907 176 914. Egy saját utat kínálunk fel az Ön számára. Ennek az útnak az állomásait mindenképpen egy személyes beszélgetés keretében jelöljük meg.